Gastroversum

Världens bästa chili – en äkta Texas Chili

I lördags bjöd vi över Martin och Linda, samt Therese på middag. Först visste vi inte riktigt vad vi skulle laga, men kände för någon rustik maträtt med mycket smak. Från conoisseauren Hörnfeldt fick vi ideen om att laga en äkta texas Chili! Wow vilken fantastisk chili vi åstadkom – och egentligen kom det från flertalet försök, och att vi scannat internet efter det recept som verkligen faller oss i smaken, och sedan har vi modifierat det efter eget tycke och smak.

En chili är precis en sådan rätt – en rätt som du kan modifiera precis så som du vill ha den – men eftersom det heter “chili con carne” – chili med kött, är det just chilin som skall balanseras rätt med köttet och koka ihop till en härlig gryta.

San Miguel, Chimay och Punk Ipa

 Ingredienser, en riktig Texas Chili (4-6 port)

  • ca 1kg högrev
  • 3st 33cl öl (vi hade en Punk IPA, Chimay Trappist, San Miguel)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 tomater
  • 2 paket bacon
  • 2 habanero chili
  • 1 spanish pepper
  • 2 piri piri
  • 1-2 matskedar chilipulver
  • 1-2 matskedar spiskummin
  • 1-2 matskedar socker
  • 1 Fänkål
  • Salt
  • vitpeppar
  • en näve Persilja

Till servering:

Vitt bröd, nachos, salladsblad och créme fraische

AEC_1785

Det är ingen komplicerad rätt egentligen men det är lite att göra. Börja med att bryna köttet i lagom stora bitar i en stor gjutjärnsgryta. Plocka ut dem och lägg dem på ett fat medan du steker baconen i pannan. Låt baconfettet vara kvar, det är det som ger den goda smaken och blir smakbäraren i grytan.

När baconen börjar få färg, häll ned chili och vitlök och stek tills baconen fått fin färg. Tillsätt köttet och värm på.

Häll i tomater och fänkål, krydda med halva chilipulvret, salta lagom och ha på lite vitpeppar. Låt grytan få ordentlig stadga och sätta sig.

En äkta texas chili görs på fina råvaror

När allt börjat koka ihop aningen och tomaterna smält är det dags att tillsätta resterande ingredienser, spiskummin och lite socker. Häll i öl, resterande chilipulver, halva mängden persilja och bara luta sig tillbaka, dricka upp sin öl och snacka skit.

Världens bästa chili

Var inte blyg för att verkligen låta chilin koka ihop, hela hemligeten bakom den rätta konsistensen ligger i att inte oroa sig för att köttet faller samman. Låt chilin koka under lock i ca 3 timmar.

Sedan är det dags för sista slutanföradet – sista timmen bör man dricka ordentligt med öl, vin och tequila samt smaka av ofta, och krydda upp den enligt tycke och smak, samt glöm inte resterande mängden socker. Vill man ha mer chili kan man tillsätta mer hackad habanero och chilipulver, spiskummin, mer sälta salt etc.

Tag av locket denna sista timme och verkligen låt chilin koka samman. Den skall bli en stadig röra, så närmare hälften av vätskan skall koka bort (om inte mer?). Ni märker när konsistensen övergår från att vara såsig till stadig. Då har köttet fallit samman och bundit ihop grytan. Om ni vill kan ni tillsätta maizena eller mjöl också för att skynda på processen.

Till detta drack vi Mohawk IPA och Flying Dog Porter – underbart! Bon Apetit!

AEC_1811

Tagged , , , , , , , , ,

5 Comments

  1. NiclasApril 1, 2013 at 2:15 pmReply

    Låter riktigt smaskigt!
    Kanske är i klass med chilin jag och en vän lagade för några höstar sen. Vi använde även chipotlechili för att få en lite rökigare smak. Till det hade vi en fräsch bönröra och en riktig hit: chilistuvad majs (kolla tasteline förslagsvis)

    • AndreasEdinCarlssonApril 3, 2013 at 7:12 amReplyAuthor

      Härligt! Bra tips! Ja, vi har gjort lite olika varianter också, och det är ju just “kött med chili” så att kombinera olika chilisorter är ju hela hemligheten ;) hehe. Skall prova chipotlechili nästa gång! :)

  2. GaggeAugust 28, 2013 at 12:07 pmReply

    Ingen buljong/oxfond? Det var det mest oseriösa jag har sett :-) Dessutom har man aldrig tomater i en äkta Texas chili.

    • AndreasEdinCarlssonAugust 28, 2013 at 12:17 pmReplyAuthor

      Hej! Vad roligt att du läste även om din feedback inte var enbart positiv :) haha, det mest oseriösa var väl kanske lite överdrivet? :) jag har också läst hornfeldts recept och hans starka tankar om tomat och lök. Jag har gjort både hans texas chili och andra, och faktum är att den sötma som tomater tillförär för mig verkligen någonting som jag vill ha där. V.g fond kan jag bara hålla med: det brukar faktiskt inkluderas, men det är långt från nödvändigt. Ölen, köttet och selleri står för en sådan stor smakupplevelse i sig att det lätt drunknar i en fond. Prova gärna receptet och återkom om du gillar/inte gillar det. Input är såklart väldigt uppskattat och emottas tacksamt.

      Med vänlig hälsning,
      Andreaa

    • AndreasEdinCarlssonAugust 28, 2013 at 12:18 pmReplyAuthor

      Menar såklart fänkål :) inte selleri :)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Current month ye@r day *

länkkatalog Favoritlistan.se
Reggad på Commo.se
Blogglista.se

Hitta recept

Matbloggstoppen
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: